Så får ni föräldradagarna att räcka

Som föräldraledig har du rätt till föräldrapenning och den betalas ut i 480 dagar för ett barn. 390 av dagarna är på sjukpenningnivå och 90 dagar är på lägstanivå, som är 180 kronor per dag. Ersättningen baseras på din inkomst och ligger på knappt 80 procent av lönen om du tar ut föräldrapenning sju dagar i veckan, men maxbeloppet är 967 kronor per dag. För att få föräldrapenning på sjukpenningnivå krävs en årsinkomst på minst 82 100 kr

Foto: Getty Images

i minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen. Den förälder som inte är gravid kan få ersättning för tio dagars ledighet i samband med födseln. Den ersättningen kallas tillfällig föräldrapenning. Anmäl och ansök på Försäkringskassan.se. Om ni får stanna länge på BB på grund av att barnet är sjukt kan båda föräldrarna få ersättning för VAB och ni kan spara på föräldradagarna. Du får själv avgöra hur många dagar i veckan du ska ta ut och därmed hur länge dina dagar kommer att räcka. Om du till exempel tar ut fyra dagar i veckan istället för sju räcker dagarna betydligt längre.

Föräldrapenningtillägg – Ett föräldrapenningtillägg ger dig 10 procent extra när du är föräldraledig, förutom den ersättning du redan får från Försäkringskassan. Och om du tjänar mer än försäkringskassans tak för ersättning får du 90 procent på den del av lönen som överstiger taket.

Förutsättningen är att din nuvarande arbetsgivare har kollektivavtal och att du har arbetat där eller hos andra arbetsgivare med kollektivavtal under minst 12 månader de senaste fyra åren. Då omfattas du automatiskt av försäkringen som ger max 180 dagars ersättning under en sammanhållen period.

Glöm bara inte att du själv måste anmäla till AFA Försäkring >>> Då missar du inte heller premien till din kommande pension när du är föräldraledig.

Dubbel vinst, med andra ord.

Läs mer i The BabyApp >>> som nu är uppdaterad med senaste information om allt som rör föräldrapenning, SGI och annan nyttig information för familjens ekonomi.

KÄLLA: BabyBox Magasin nr 2,  2018

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *