Så hittar du rätt barnvagn

Tycker du också att utbudet av barnvagnar är som en djungel? Vad är det egentligen man ska titta på när man väljer barnvagn? Carolina Nilsson på Babya ger tips.
AV JENNY FORS

DET FÖRSTA DU ska tänka på när du ska välja barnvagn är enligt Carolina Nilsson på Babya, Lekia att utgå från hur din

Vad är det egentligen man ska titta på när man väljer barnvagn?

vardag kommer att se ut. – Vad ska du använda barnvagnen till? Kommer du att gå på långa promenader eller åka mycket bil? Det enklaste är nästan att använda sig av uteslutningsmetoden, vad du inte vill ha. Finns det mycket snö eller grusvägar där du bor? Ja, då är inte vagnar med de minsta svängbara hjulen att rekommendera, utan du bör rikta in dig på lufthjul, säger Carolina, som har 22 års erfarenhet av att sälja barnvagnar. När man direkt kan stryka 4-5 vagnar är det lättare att ta sig fram i djungeln. Många vagnar har i dag svängbara hjul fram, så kallade swivel-hjul, men de börjar bli lite större nu och går ofta att låsa. – Många nya vagnar har också allt mindre liggdelar. Men du ska inte stirra dig blind på liggdelen, den används bara 6-7 månader. Sittdelen däremot kanske används upp till tre år, så det är viktigt att titta på den. Men hur ska man då prova vagnen i butiken? – Vagn är en stor utgift och det svåraste köpet till bebisen. Många kommer och klämmer och känner två-tre gånger innan de bestämmer sig. Ta ut vagnen och prova att packa in den i bilen. Det är viktigt att du orkar fälla ihop och bära vagnen. Gå också runt och känn så vagnen har lagom höjd och går bra att manövrera. Sätt en tyngd i vagnen för att få rätta känslan, säger Carolina Nilsson.
DET ÄR EN smaksak om man vill ha en stor eller liten liggkorg och hur lätt och smidig vagnen ska vara. Bor du i en stad och åker mycket buss eller tunnelbana är en smidigare och mer lättmanövrerad vagn bra.Tillbehör till vagnen är också något som det finns en uppsjö av. Vad är egentligen nödvändigt? – Regnskydd behöver du till vagnen. Åkpåse kan du avvakta lite med tills du vet om ditt barn gillar att sova ute mycket. Då kan du behöva en rejälare åkpåse som tål ur och skur. Fotsack och vindskydd till sittdelen bör du beställa på en gång så de inte tar slut i din färg, råder Carolina och fortsätter: – Insektsnät behövs på sommaren. Andra tillbehör är skötväska, täcke och kudde om man vill ha det, dyna och parasoll. Hjulskydd kan vara bra för att
skydda golvet om du vill ta in vagnen, avslutar hon.

Vad är det egentligen man ska titta på när man väljer barnvagn?

  • Kläm och känn. Prova att justera ryggstödet.Verkar suffletten skydda bra?
    Är vagnen stabil?
  • Sittdelen. Stirra dig inte blind på liggdelen. Har sittdelen fullt liggläge och går den att vända?
  • Svängbara. Hjul fram. Är lättare att manövrera. Är hjulen för små kan det bli
    problem i snö.
  • Handtaget. Provkör vagnen och känn efter om den är i rätt höjd. Bra om höjden kan justeras.
  • Går den lätt att fälla ihop? Prova att fälla ihop vagnen och se om den får plats i bilen.
  • Lufthjul? Gummihjul är mjuka och ger bra grepp. Kan vara luft- eller skumfyllda.

TIPS 

1. Utgå från dina behov och din vardag.
2. Lägg extra tid på att välja sittdel, då den används längst.
3. Var ute i tid. Det är cirka 4-6 veckors leveranstid på en vagn.
4. Vissa tillbehör kan du vänta med eller så behövs de inte.

 

Vår hjärna styr boandet

Att boa och göra i ordning hemmet inför bebisens ankomst är något instinktivt som alla däggdjur gör, även människan. Den där familjevaggan från Dalarna ska hem och allt som bebisen kan tänkas behöva ska vara på plats.
AV JENNY FORS

Många vill gärna stryka och ordna bebisens kläder så det är fint i skåp och lådor.              Foto: Getty Images

MYCKET I KROPPEN påverkas av graviditeten. Hjärnan reagerar intuitivt hos den blivande mamman som sätter igång med allehanda projekt för att göra
ordning hemmet för bebisens ankomst. – Det är instinktivt hos oss att vi vill
boa och skapa ordning och reda till den nya familjemedlemmen. Egentligen är det jättekonstigt att vi ställer ordning ett rum till bebisen, som inte kommer attvilja vara där på tre år. Men vi har ett behov av att göra i ordning och bäddasängen, ha kläder och andra saker redo, säger Louise Hallin, leg. barnmorska och leg. barnpsykolog. Hon är bland annat känd från Nyhetsmorgon i tv4 och svarar också på frågor om barn i åldrarna 0-3 år i podcasten Barnvagnspromenader och åldrarna 4-18 i podcasten Kära barn. – Mammans förberedelser brukar handla om omsorg medan mannen, som också följer med i förberedelserna, i stället känner en ökad försörjningsplikt. Det kan ta sig i uttryck att han börjar vara mer på jobbet, när han istället borde vara mer närvarande hemma, säger Louise Hallin. Vissa målar om det tilltänkta barnrummet, skurar bakom spisen, tvättar och stryker gardiner, putsar fönstren och fyller frysen med färdiglagad mat. Då kan man också ägna all tid åt barnet när denne väl har kommit. Många går också all in i babyshoppingen och skaffar det mesta som en bebis kan tänkas behöva, medan andra köper det viktigaste som behövs den första tiden. Fyrabarnsmamman Catharina Olsson- Lindh berättar att hon fick städmani innan förlossningen.
– JAG STÄDADE hela huset väldigt grundligt, alla skåp också. I linneskåpet skulle det vara perfekt vikt och struket. Även alla barnkläder strök jag och ordnade fint. Man tänkte väl att det kanske skulle bli mindre tid för städning framöver. Jag bakade också en massa och frös in för att ha något att bjuda
på när det skulle komma besök. Anna Björner, mamma till två pojkar, berättar att hon letade länge efter ett bra, doftfritt och giftfritt tvättmedel. – Det var viktigt för mig att ha så giftfria produkter och saker som möjligt till barnet.

Just tvättmedel minns jag att det tog lång tid att hitta. Jag som själv inte alls brukar stryka kläder skulle helt plötsligt stryka och vika barnets kläder som hade blivit skrynkliga efter tvätten. Jag ägde inte ens en strykbräda, utan fick åka och köpa en sådan. Många vill gärna stryka och ordna bebisens kläder så det är fint i skåp och lådor.  Många är oroliga över att barnet ska utsättas för skadliga ämnen. De allmänna råden är att välja parfymfria produkter, då
parfym kan vara allergiframkallande. Även kemikalier ska undvikas, därför bör nya kläder och sängkläder tvättas före användning.
Använd bara vattenlöslig färg om du målar om och vädra ordentligt.
Det bör helst gå ett par veckor innan ett barn sover i ett rumsom är renoverat.
När Louise Jonsson väntade sitt första barn köpte hon en hel del saker, men även sydde själv. – JAG SYDDE ett eget babynest, amningskudde och en hängvagga. Vagn var det första vi köpte, redan i vecka 20. Jag visste på en gång vilken vagn jag ville ha, en smidig Urban Jungle med tre hjul. Sedan gjorde jag i ordning en hörna med säng och skötbord. •

Att tänka på
1.  Använd bara vattenlöslig färg om du målar om och vädra ordentligt! Det bör helst går ett par veckor innan ett barn sover i ett rum som är renoverat.
2. Tvätta alla nya kläder och sängkläder före användning, då de kan innehålla kemikalier. Det bästa är förstås att välja ekologiska alternativ.
3. Bebisens hud är känslig. Det ska vara extra mjukt direkt mot kroppen och inget som skaver eller irriterar. Välj skonsamma och parfymfria produkter till bebisens hud.
4. Välj säkra och giftfria leksaker som är CE-märkta och lämplig för barnets ålder. Leksaker för barn under tre år får inte ha lösa smådelar. Kontrollera så ögon, nos och liknande på mjukisdjur sitter ordentligt fast.

Att få syskon

När ni har ett barn sedan tidigare väcks många nya frågor. Hur kommer
det första barnet reagera och kan vi tillgodose bådas behov? Vi har
låtit  Eva Ahlbom Jonasson, leg. psykolog, ge råd.
TEXT JENNY FORS FOTO GETTY IMAGES

Fokusera på det positiva i att bli storebror eller storasyster.

DET ÄR OLIKA hur det äldre syskonet reagerar när det nya barnet kommer. – För vissa går det bra, men det är vanligt att känna avundsjuka och svartsjuka. En del reagerar väldigt starkt och blir riktigt arga och våldsamma. Ett barn som tidigare har fått all uppmärksamhet är förstås inte så sugen att helt plötsligt dela sina föräldrar med en liten bebis som dessutom kräver väldigt mycket omvårdnad, säger Eva Ahlbom Jonasson, leg. psykolog.

MAMMA BEHÖVER AMMA ofta och det kommer folk på besök för att titta på den nya bebisen. Det gör att det äldre barnet känner sig utanför.  – Fortsätt läsa ”Att få syskon”

MYSIGT ATT RESA MED BABY

Man behöver inte ge upp semesterresor när man har fått
barn, men man får anpassa resan efter den lilla. Här kommer några tips på vägen.
AV ANNIKA RÅDLUND

FOTO GETTYIMAGES

DET BLIR ETT lugnare tempo än vad man kanske är van vid när
man reser med ett spädbarn, men man slipper oftast måsten som städning och disk och får mer tid att vara nära sin bebis. Det kan ju också vara skönt att åka på grund av att klimatet kan vara mildare på andra ställen.

MIN SONS FÖRSTA resa var en 120 mil lång bilfärd till Finland i en minibuss. Då var han sex veckor. Det gick hur bra som helst, han sov mycket av tiden och när han skulle äta så var det bara att ta fram bröstet. Det var inte på grund av klimatet vi åkte dit då förstås, utan för att hälsa på släkten på hans pappas sida. Den andra långresan gick till Fuerteventura. Då var det november månad och han var tre månader gammal. Temperaturen låg på 17-18 grader, så det var skönt att ta promenader med vagnen och hotellet bistod med en spjälsäng. Enda problemet var att det var väldigt svårt att hitta blöjor. Jag trodde att de skulle finnas på varje Supermarket, men det gjorde de inte utan där fanns de
på apoteken. Jag hade dessutom köpt en begagnad vagn för att jag inte ville att min nya skulle bli solblekt, men den nyinköpta vagnen visade sig ha Fortsätt läsa ”MYSIGT ATT RESA MED BABY”

BARN UNDER ETT ÅR SKA UNDVIKA SOL

BARNS HUD ÄR mycket känsligare än vuxnas och blir lättare bränd i solen. Enligt Vårdguiden ska barn under ett år helst inte alls vara i direkt solljus.

FOTO GETTYIMAGES

Undvik solen mitt på dagen. Solen är starkast mellan klockan 11-15. Välj gärna att vara under ett skyddande träd. Solhatt eller keps ger bra skydd mot solen. Det är bra att klä barnet i långärmat och byxor med långa ben. Det finns heltäckande badkläder som skyddar bra mot solen och badkepsar med tyg som hänger ner bak som skydd för den starka solen på stranden. Försök att hålla er under ett parasoll den största delen av tiden på bad-stranden. Tänk också på att ställa barnvagnen i skuggan av ett träd när barnet sover. Solskyddsmedel används som ett komplement till kläder.

Vårdguiden råder att smörja in oskyddade delar av barnets hud med solkräm en stund innan barnet går ut eller hela kroppen om barnet ska bada. Välj ett solskydds-medel som är anpassat för barn. Bäst är solskyddsfaktor 30 eller högre och smörj in jämnt och tjockt. Glöm inte läppar, öron och ovansidan av händer och fötter.

Källa BabyBag Magasin utgåva 1, 2018

Ge mig salt nu!

Foto GettyImages

Kan du inte få nog av choklad, apelsiner eller saltgurka? Eller tycker du plötsligt att det luktar
himmelskt att tanka bilen ellerlukta på jord? Att få cravings som gravid är vanligt och kan bero på en tillfällig brist på något näringsämne. Choklad kan locka dels för att det frigör lyckohormonet
serotonin i kroppen om du känner dig extra trött eller låg. Choklad innehåller även magnesium, somdet är vanligt att man kan ha brist på.
Frukt är det vanligt att du blir extra sugen på som gravid. Det kan vara kroppens sätt att öka på dosen av vitaminer, som C-vitamin. Att frossa i saltgurka, chips eller lakrits kan bero på att du lider brist på kalcium. Även andra mineraler som kalium och järn. Det kan också bero på hormonförändringar och natriumbrist eller lågt blodtryck. Som gravid förändras smaklökarna och man kan längta efter extra kryddstark eller syrlig mat. Sug efter en rejäl köttbit kan bero på behovet av protein eller järn. Brist på zink, järn eller kalk kan få dig att helt plötsligt tycka attbensin, cement, krita eller jord luktar gott.

BRA KOST för dig som gravid

Barnet i magen behöver växa och utvecklas. Därför behöver du få i dig mer näring än annars, till exempel mer vitaminer och mineraler genom bra och näringsrik mat.
AV JENNY FORS  Foto Getty Images

Javisst kan du äta sill till Midsommar

LIVSMEDELSVERKET HAR MÅNGA bra råd kring gravidkost och rekommenderar en varierad kost för att få så många olika näringsämnen som möjligt. Tallriksmodellen ger en bra balans med lika mycket grönsaker/rotfrukter och potatis/pasta/bröd eller gryn. En mindre del av tallriken är avsedd för kött/fisk/ägg och baljväxter. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre salt och socker, mindre eller nyttigare fett och mer fibrer
fullkorn. Drick gärna vatten till maten och för att släcka
törsten. Undvik onödiga kalorier. Dra ner på läsk, godis,
glass kakor och snacks.

ÄT FISK 2-3 GÅNGER I VECKAN
Omega 3-fett är ett fleromättat och bra fett som framförallt finns i fet fisk som lax och makrill. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen som är viktiga när du är gravid. Livsmedelsverket råder gravida
att äta fisk 2-3 gånger i veckan. Några fisksorter har
dock höga halter av kvicksilver eller dioxin och PCB. De ska du bara äta högst 2-3 gånger per år. Dessa fiskar är: Vildfångad lax, öring och strömming från Östersjön, lax och öring från Vättern samt lax, öring och sik från Vänern. Undvik också abborre, gös, gädda, lake, svärdfisk, tonfisk, hälleflundra och haj. Odlad lax går bra liksom tonfisk på burk.

ÄGG ÄR FULLT AV NÄRING
Ägg är ett av våra nyttigaste livsmedel. Det innehåller protein och mängder av vitaminer och mineraler. Bland annat innehållerägg vitamin D, som är viktigt att
få i sig. Om du äter för lite D-vitaminberikande livsmedel och vistas för lite i solljus kan du äta D-vitamintabletter.

VÄLJ BÄR TILL MELLANMÅLET
Det är viktigt att äta mat som är rik på folsyra under
hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och
mammans blodbildning. Frukt och bär, grönsaker, bönor, kikärter, linser och fullkornsprodukter är rika på folsyra.
Ta gärna en näve bär till mellanmålet. Färska och frysta bär är bäst, helst själv plockade. Jordgubbar, hallon och blåbär är extra nyttiga och har visat sig förebygga inflammationer och sänka halten av blodfetter i kroppen, då bären innehåller antioxidanter.

HUR VAR DET NU MED OST?
Opastöriserad mjölk kan innehålla listeria. Livsmedelsverket råder därför att gravida bör undvika ost gjord på opastöriserad mjölk. Du kan använda dessa ostar om du hettar upp dem till minst 70 grader, till exempel ädelostsås som har fått koka upp. Hårdostar och mjukost på tub eller i plastask går bra.
DU KAN ÄTA:
● Hårdostar, som Grené, Prästost och Herrgård.
● Parmesanost.
● Mjukost och annan bredbar ost i tub eller ask.
● Fetaost gjord på pastöriserad mjölk.
● Mozzarella, Ricotta, Halloumi går bra om de är ny förpackade.
● Cottage cheese, till exempel Keso.

VÄLJ FULLKORN I FÖRSTA HAND
Potatis, bröd, ris, pasta och bulgur eller liknande bör du äta varje dag, enligt Livsmedelsverket. I första hand fullkornsalternativ som är rika på vitaminer och mineraler. Försök att undvika näringsfattig kost som vitt bröd och pommes frites. Fullkornsalternativ håller blodsockret på
en mer jämn nivå och ger en längre mättnadskänsla. Det är lätt att ta till kakor och snacks när man är trött och blodsockret är lågt, men energin i sötsaker är så kortvarig att du snart blir lika trött igen. Försök att hitta andra
alternativ, som nötter och torkad frukt.

BRA I SMÅ DOSER
Huvuddelen av A-vitamin från kosten kommer från till
exempel grönsaker och rotfrukter samt matfett, mjölk, fil och ost. Inälvsmat som lever och njure ska dock undvikas, då de har för höga doser av A-vitamin. Undvik också fiskleverolja. Morötter innehåller mycket A-vitamin,
men absolut inte förmycket.

MYCKET JÄRN I KÖTT
Livsmedelsverket råder gravida att äta kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag. Se dock till att köttbiten är väl genomstekt. Kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsprodukter innehåller järn, som är viktigt att få i sig. Även linser, ärtor, bönor, gröna bladgrönsaker och nötter innehåller järn. Du kan också behöva äta järntabletter för att få tillräckligt med järn.
Rådgör med din barnmorska.

FRUKT OCH GRÖNT VARJE DAG
Ät cirka 500 g frukt och grönt varje dag, till exempel två portioner grönsaker och tre frukter. Tänk på att skölja frukt och grönsaker. Grönsaker av olika slag är fiberrika. Tänk på att du även kan blanda ned grönsaker i maten.
Riven vitkål passar bra att woka och ger inte bara extra fibrer utan också mycket annan näring, precis som andra kålväxter.

PROTEIN ÄR VIKTIGT
En blandad kost med mat från både djur och växtriket ger tillräckligt med protein för att täcka behovet som gravid. Är du vegan är det viktigt att du får i dig protein via baljväxter, till exempel sojabönor, som innehåller protein som är lätt för kroppen att ta upp. Rådgör med din barnmorskaom du ska äta tillskott av vitamin B12 som
vegan. Äter du inte mjölkprodukter kan duäven behöva tillskott av kalk.

DETTA BÖR DU UNDVIKA
➜ Alkohol – det överfördirekt till barnet från moderkakan
och kan ge fosterskador. Undvik därför alkohol helt under hela graviditeten.
➜ Koffein – kan i höga doser öka risken för missfall. Som
gravid bör du inte få i dig mer än 300 milligram koffein
per dag, vilket motsvarar tre mindre koppar kaffe eller sex muggar svart te. Även cola och energidrycker innehåller koffein.
➜ Vitamin A i stora mängder – högst 1 milligram per
dagsdos. Undvik lever och fiskleverolja. Leverpastej går
bra.
➜ Ginseng – är olämpligt för gravida. Var försiktig med
kosttillskott, örtprodukter och naturläkemedel. Rådgör med din barnmorska.
➜ Rått kött/köttfärs – kan innehålla toxoplasma.
➜ Rökt och gravad fisk – kan innehålla listeriabakterier.
➜ Opastöriserad mjölk – kan innehålla listeria.
➜ Ostar gjorda på opastöriserad mjölk – kan innehålla
listeria. Undvik: Mögelostar, till exempel Brie, Camembert,
Gorgonzola och Chèvre. Kittostar som Vacherol, Taleggio
och Munster. Färskostar och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk. Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.
➜ Fisk från Östersjön och insjöar – innehåller miljögifter
och bör ätas max 2-3 gånger per år. Vildfångad lax, öring och strömming från Östersjön, lax och öring från Vättern
samt lax, öring och sik från Vänern. Även abborre, gös,
gädda,lake, svärdfisk, tonfisk,hälleflundra och haj.
➜ Lakrits – max 50 gram per dag.

Så inreder du barnrummet

Att inreda barnets rum är något som många ser fram emot. Men hur ska
man tänka när det gäller färg och inredning så allt inte behöver göras om
efter ett par år? Inredaren Emma Färlin hjälper dig att tänka hållbart.
AV JENNY FORS

Foto Getty Images

Barnet växer fort och den nyfödda bebisen behöver egentligen inte så mycket, inte ens ett eget rum. Men finns det ett tilltänkt sovrum så är det både roligt och praktiskt att barnet får ett eget rum redan från början.
– Vi har ett stort behov av att boa och göra fint, särskilt när det gäller första
barnet. Att göra i ordning rummet och sängen är ett sätt att förbereda oss inför bebisens ankomst, säger Emma Färlin som är inredare och driver det egna företaget Emma Inreder. Hon tycker att man ska satsa på lugna, mjuka färger i barnrummet. – Låt det få vara lite avskalat och nedtonat. Det ger utrymme för mer kreativitet. Välj några få färger som en bas. Där kan man utgå från någon favoritsak, matta eller tapet till exempel och plocka färgerna därifrån för att sedan addera ett par accentfärger. EMMA FÄRLIN VISAR upp en rosa box med lite vitt och ett par grå nyanser på som hon utgick från i dotterns rum.– Jag fick fram den rosa nyansen hos den lokala färghandlaren och målade rosa berg och ett slott på en av väggarna i rummet som är vitt i övrigt. En byrå målades också rosa. Sedan rummet en stor, mjuk grå matta. Hon tycker att det bara är bra om det är flera nyanser av samma färg i rummet. Textilier och andra inredningsdetaljer kompletterar basen och kan också bytas ut oftare. – Det finns så mycket fina mattor, kuddar och vimplar som ger en mysig och ombonad känsla i rummet.

En tapet kan bli en trivsam bas i rummet, Tapeten Circus Mighetto finns även i färgen Blue Grey. Foto Getty Images

En sänghimmel ger en trygg vrå både i sängen och i en myshörna. Det är bra att dela upp rummet i olika delar med olika funktioner. – Ha gärna en lugn vrå med en skön fåtölj för amning i barnets rum. Förvaring är också viktigt. Sedan är det bra med olika typer av belysning med olika styrka. En nattlampa är perfekt när man ska upp mitt i natten. Skötbord kan vara bra att ha i barnets rum, även om man kanske också väljer att ha en skötplats i badrummet. – NÄR BARNET blir lite större är det bra att möblera om med jämna mellanrum för att barnet inte ska tappa intresse för rummet. Ett bra tips är att lägga undan en låda medleksaker i några månader och ta fram när barnet har tröttnat på sina leksaker som finns framme. För att underlätta städningen och för att barnet ska kunna plocka undan själv är det bra att ha märkta lådor och var sak på sin plats. – Tänk på att lämna plats för lek. Ett långsmalt rum bör möbleras till största delen på kortsidorna för att skapa mer yta. Ge också utrymme för fantasin. Om man följer ett tema kan man plocka in saker som förstärker intrycket och kan vara med i leken, avslutar Emma Färlin.

KÄLLA BABYBOX MAGASIN NR 2, 2018

Välja namn – vad skall bebisen heta?

 

Bland nyfödda i Sverige är Alice det vanligaste flicknamnet för andra året i rad. William är återigen det vanligaste pojknamnet efter ett år på tredje plats. Maryam och Matteo är de namn som ökat mest under 2017. 

AV JENNY FORS, KÄLLA: SCB

NAMNET ALICE KOM in bland de tio vanligaste namnen 2005 och har nu förstaplatsen för sjätte gången. Alice är det flicknamn som haft förstaplatsen flest gånger. Namnet gavs till 888 flickor under 2017. Alicia på andra plats är för tredje gången bland de tio vanligaste namnen för nyfödda. Namnet klättrar från en sjätteplats till det näst vanligaste. Sammanlagt 675 flickor gavs namnet Alicia 2017. Tredjeplatsen har Olivia, som gavs till 634 flickor.
Namnet klättrar från sjunde plats och är med på topp tio för sjätte gången. Julia trillade under 2017 ut från topp tio efter att ha funnits med bland de tio vanligaste namnen sedan 1998. Förra året fick 518 flickor namnet Julia vilket var det 18:evanligaste namnet. PÅ FLICKORNAS TOPP 100 kom det in sju nya namn; Maryam, Hedvig, Mira, Zoey, Idun, Melina och Noomi. Maryam var namnet som hamnade högst på listan, plats 78 med 177 namngivna flickor. Namnen som fick lämna plats för de nya var Adele, Nathalie, Emmy, Linn, Elina, Tilda och Novalie.

Det vanligaste pojknamnet under 2017 var William vilketgavs till 941 pojkar. William hamnar på första platsen för sjunde gången, det är det namn som har haft förstaplatsen flest gånger sedan 1998. I TOPPEN ALICE OCH WILLIAM
Sedan namnstatistiken startade 1998 har Oscar varit det enda namn som varit bland de tio vanligaste pojknamnen varje år och endast tre gånger har namnet hamnat utanför topp tre. Under 2017 fick 896 pojkar namnet Oscar vilket var det näst vanligaste namnet. Liam på tredje plats gavs till 823 pojkar 2017. Lucas ramlade ner ett pinnhål till plats fyra efter att ha legat på topp tre i 14 år.
Under 2017 var det 793 pojkar som fick det namnet.

DE NYA NAMNEN på pojkarnas topp 100 var Levi, Vide och Neo. Av dessa namn placerade sig Levi och Vide högst. Med 141 namngivna pojkar hamnade namnen på delad 98:e plats. Namnen som lämnade listan var Edward, Rasmus och Mio. Pojknamnet Charlie fick lämna topp 10 till förmån för Adam som klättrade upp från plats 11. Det flicknamn som ökade allra mest jämfört
med föregående år var Maryam. Namnet gavs till 177 flickor, en ökning med 70
procent jämfört med 2016. Bland pojknamnen var det Matteo som ökade mest, plus 33 procent jämfört med året innan. Lovisa var det flicknamn som procentuellt minskade mest. Namnet minskade med 34 procent och 197 flickor fick det namnet 2017. Största minskningen bland pojknamnen hade
Ville som minskade med 24 procent.

KÄLLA:  BabyBox Magasin nr 2, 2018

Så får ni föräldradagarna att räcka

Som föräldraledig har du rätt till föräldrapenning och den betalas ut i 480 dagar för ett barn. 390 av dagarna är på sjukpenningnivå och 90 dagar är på lägstanivå, som är 180 kronor per dag. Ersättningen baseras på din inkomst och ligger på knappt 80 procent av lönen om du tar ut föräldrapenning sju dagar i veckan, men maxbeloppet är 967 kronor per dag. För att få föräldrapenning på sjukpenningnivå krävs en årsinkomst på minst 82 100 kr

Foto: Getty Images

i minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen. Den förälder som inte är gravid kan få ersättning för tio dagars ledighet i samband med födseln. Den ersättningen kallas tillfällig föräldrapenning. Anmäl och ansök på Försäkringskassan.se. Om ni får stanna länge på BB på grund av att barnet är sjukt kan båda föräldrarna få ersättning för VAB och ni kan spara på föräldradagarna. Du får själv avgöra hur många dagar i veckan du ska ta ut och därmed hur länge dina dagar kommer att räcka. Om du till exempel tar ut fyra dagar i veckan istället för sju räcker dagarna betydligt längre.

Föräldrapenningtillägg – Ett föräldrapenningtillägg ger dig 10 procent extra när du är föräldraledig, förutom den ersättning du redan får från Försäkringskassan. Och om du tjänar mer än försäkringskassans tak för ersättning får du 90 procent på den del av lönen som överstiger taket.

Förutsättningen är att din nuvarande arbetsgivare har kollektivavtal och att du har arbetat där eller hos andra arbetsgivare med kollektivavtal under minst 12 månader de senaste fyra åren. Då omfattas du automatiskt av försäkringen som ger max 180 dagars ersättning under en sammanhållen period.

Glöm bara inte att du själv måste anmäla till AFA Försäkring >>> Då missar du inte heller premien till din kommande pension när du är föräldraledig.

Dubbel vinst, med andra ord.

Läs mer i The BabyApp >>> som nu är uppdaterad med senaste information om allt som rör föräldrapenning, SGI och annan nyttig information för familjens ekonomi.

KÄLLA: BabyBox Magasin nr 2,  2018