MYSIGT ATT RESA MED BABY

Man behöver inte ge upp semesterresor när man har fått
barn, men man får anpassa resan efter den lilla. Här kommer några tips på vägen.
AV ANNIKA RÅDLUND

FOTO GETTYIMAGES

DET BLIR ETT lugnare tempo än vad man kanske är van vid när
man reser med ett spädbarn, men man slipper oftast måsten som städning och disk och får mer tid att vara nära sin bebis. Det kan ju också vara skönt att åka på grund av att klimatet kan vara mildare på andra ställen.

MIN SONS FÖRSTA resa var en 120 mil lång bilfärd till Finland i en minibuss. Då var han sex veckor. Det gick hur bra som helst, han sov mycket av tiden och när han skulle äta så var det bara att ta fram bröstet. Det var inte på grund av klimatet vi åkte dit då förstås, utan för att hälsa på släkten på hans pappas sida. Den andra långresan gick till Fuerteventura. Då var det november månad och han var tre månader gammal. Temperaturen låg på 17-18 grader, så det var skönt att ta promenader med vagnen och hotellet bistod med en spjälsäng. Enda problemet var att det var väldigt svårt att hitta blöjor. Jag trodde att de skulle finnas på varje Supermarket, men det gjorde de inte utan där fanns de
på apoteken. Jag hade dessutom köpt en begagnad vagn för att jag inte ville att min nya skulle bli solblekt, men den nyinköpta vagnen visade sig ha pyspunka på ena däcket, så jag fick gå runt med en pump och pumpa däcket flera gånger om dagen för jag hittade ingen som kunde laga det. Jag ville heller inte spendera hela veckan med att leta någon…

NÄR HAN VAR strax över ett år så åkte vi på en längre resa, till Indien. Vi hyrde ett hus vid stranden och var kvar där någon månad. Det var helt fantastiskt! Han hade precis börjat gå och där fick han verkligen fart på stegen. Morgontid och kvällstid vid stranden var underbart, när solen bara värmer skönt och om det är lågvatten så blir sanden lite hårdare så att det är lätt att dra en barnvagn där medan barnet springer bredvid eller ligger i vagnen. På den här resan hade jag med mig en resesäng, vilket var bra. Jag köpte sedan en sänghimmel i form av ett myggnät som jag hängde över sängen från taket. På sidorna av sängen var det också nät, så det var  luftigt och bra. Annars går det såklart att köpa en spjälsäng, det är svårare att få tag i  resesängar där.

BLÖJOR FINNS MESTADELS bara i de allra minsta storlekarna där eftersom deras barn blir blöjfria snabbare då de får träna att vara utan blöja tidigare. Så det var ett ständigt pågående projekt att hitta blöjor, och hade de några så var paketen väldigt små så man fick i princip köpa upp alla de hade i butiken. Men å andra sidan så passade även vi på att inte sätta på honom någon blöja
på dagtid (lite beroende på vad man skulle göra på dagen) för att han skulle vänja sig av med den. Vi lyckades även vänja honom av med nappen på den här resan för jag ville inte att han skulle ha den på dagen ifall att den tappades på marken och sedan stoppas in i munnen…. På kvällen hade han den ibland men ofta blev han så trött efter vällingen så han somnade ändå. Jag hade med flit fortsatt att amma honom länge så att jag skulle ha mjölk i brösten under resan, för jag tänkte att om han skulle få diarré så skulle han
säkert ta bröstet i alla fall. Han klarade sig från det under resan men fick något infekterat myggbett som var orsakat av en allergisk reaktion, sa de på sjukhuset. Om man behöver använda myggmedel så rekommenderade de att man använder de som är i kräm form för barn och inte de man sprayar, för de dunstar från huden fortare. I övrigt så är det bästa att täcka med mörkare kläder kvällstid och hålla fönster och dörrar stängda om det inte finns myggnät.

EFTER DETTA ÄVENTYR har vi varit på flera resor, både i Asien, Europa och USA. Jag tycker att man ofta får ett ännu bättre bemötande när man reser med barn och det är lättare att skapa kontakt med andra familjer på plats. Alla älskar ju att prata om och med bebisar och barn!

ATT TÄNKA PÅ INNAN RESAN

PASS
Ett pass kostar 350 kronor och gäller i tre år (för barn under 12 år) och både för- och efternamn måste vara godkända av Skatteverket. Normalt levereras ett pass eller nationellt id-kort till vald passexpedition inom fem arbetsdagar, men polisen kan inte garantera leveranstiden så ansök i tid! Barnet måste vara med vid ansökan eftersom ett foto tas på plats, Vårdnadshavarna måste
alltid ge sitt skriftliga medgivande, blankett finns på polisen.se och på passexpeditionen. Tänk också på att se över ditt eget pass giltighetstid, för vissa länder får utgångsdatumet inte vara kortare än sex månader.

VISUM
Se regler för respektive land.

SJUKVÅRD/FÖRSÄKRING
Som försäkrad i Sverige har du rätt till ett europeiskt sjukförsäkringskort, ett så kallat EU-kort. Det visar att du eller barnet ingår i det svenska socialförsäkringssystemet. Kortet ger dig rätt till akut vård i de länder Sverige har avtal med. Även barn som behöver nödvändig vård ska ha ett sådant kort. Du behöver ha någon form av försäkring om du reser till andra länder än där EU-kortet gäller så se över dina försäkringar. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du oftast förlänga reseförsäkringen som du kanske har via hemförsäkringen. En reseförsäkring hjälper dig också vid förseningar, förlust av bagage och stöld.

VACCINATION
På en del resmål förekommer sjukdomar som man bör skydda sig och sin bebis mot. Det kan röra sig om Malaria eller hepatit A och B. Små barn som ännu inte genomgått hela vaccinationsprogrammet kan behöva en dos tidigare än planerat inför en resa. Rådgör med BVC om du ska resa utomlands med ditt barn, gärna ett par månader innan. På 1177.se finns råd om vaccination inför resan.

BOKA BASINETTE
Vid långa resor kan det vara idé att boka en basinette – en slags resesäng som fästs på väggen framför där du sitter. De fungerar på barn upp till ett år. Antalet platser för basinetter är begränsade i ett flygplan – så boka det så tidigt som möjligt. Den får inte användas vid start och landning men underlättar mycket under resan.

BRA SAKER ATT HA MED PÅ RESAN

BARNVAGN ELLER PARAPLYVAGN
Ska du vara i en miljö med bra gator fungerar en paraplyvagn
utmärkt. De är dessutom lätta att frakta och vika ihop. Nackdelen med dem är
att många inte går att fälla i liggläge om barnet vill sova middag. De går inte heller så bra att köra på stranden. En barnvagn går det att lasta mer saker på, om den har en korg under till exempel så går det att placera prylar och shoppingpåsen där.

SOLPARAPLY ELLER SOLTAK TILL VAGNEN
Det finns paraplyn med UV-skydd som går att skruva fast på vagnen med ett vrede. Satsa på något i bra kvalité och som går att rikta i olika riktningar när solen och vagnen rör sig. Nackdelen med ett solparaply är att de inte fungerar
om det blåser och att de kan skymma sikten och fastna i saker. Fördelen är förstås solskyddet man får. Det finns även soltak till vagnar. Dessa gå att fästa på alla barnvagnar som har sufflett. Nackdelen med dessa är  att de inte skyddar när solen står lågt.

BLÖJOR
Det finns blöjor att köpa i de flesta länder men ibland kan de vara både dyrare och svåra att hitta. I vissa länder finns bara de mindre storlekarna
medan de i andra länder har ungefär samma sortiment som i Sverige. Googla gärna innan avresa om det skrivits något om just det landet du ska resa till. Och ta alltid med blöjor så att du klarar dig under resan dit och de första
dagarna på plats.

BILBARNSTOL
I USA och i norra Europa brukar det finnas möjlighet att hyra bilbarnstol. Men som sagt inte i alla länder, så kontrollera det innan avresa om du planerar att hyra bil. Det går förstås att ta med sig en bilbarnstol och skicka den på
bagagebandet för skrymmande bagage. Stora plastsäckar finns på de flesta flygplatser i Sverige, spar gärna plasten till tillbakaresan d det oftast inte finns den möjligheten då eller att så tar de betalt för det.

SOLSKYDD
Det finns badkläder med UV-skydd, solhattar, solglasögon med UV-skydd, solkepsar med nedhängande tyg som skyddar nacke och öron och solkrämer anpassade för små barn. Försök undvika direkt solljus så mycket det går och skydda kroppen med tunna men täckande kläder.
Ta med hemifrån så slipper du leta när du kommer fram och  barnet är skyddat från första stund.

BARNMAT
Mat finns i alla länder så det behöver du inte ta med. Det går alltid att mosa frukt, potatis och annat. Om du ger ditt barn välling så ta med så att du klarar dig första dagarna och ta med dig till flygresan och lite extra i fall det är en mellanlandning – det kan bli förseningar och det brukar inte finnas på flygplatserna. De flesta flygbolag brukar tillåta någon barnmatsburk i handbagaget.

BRA ATT HA PÅ FLYGRESAN Amningsinlägg, rena vällingflaskor (personalen
kan ge hett tevatten till vällingen), vällingpulver eller ersättning som går att värma i mikro, grötpulver, filtar (det kan vara kallt på flyget), en liten kudde för att vila armen eller bebisens huvud på, klädombyte och blöjor. Vid förflyttningar på flygplatser och förseningar under mellanlandningen som även kan innebära övernattning där så är det bra att vara beredd på temperaturförändringar. Ta med en liten mössa och varma kläder även om du ska resa till ett varmt land. Ta även med underhållning till den lilla, en bitleksak, gosedjur eller annat beroende på ålder. Välj inte leksaker med höga ljud som kan störa de andra resenärerna.

RESEAPOTEK
Febertermometer, febernedsättande och koksaltlösning. Lösningen kan droppas i näsan innan start och landning för att hjälpa vid högt tryck. Större barn och vuxna kan använda tryckutjämnande öronproppar och näsdroppar.

Källa BabyBag Magasin nr 1, 2018

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *