Att få syskon

När ni har ett barn sedan tidigare väcks många nya frågor. Hur kommer
det första barnet reagera och kan vi tillgodose bådas behov? Vi har
låtit  Eva Ahlbom Jonasson, leg. psykolog, ge råd.
TEXT JENNY FORS FOTO GETTY IMAGES

Fokusera på det positiva i att bli storebror eller storasyster.

DET ÄR OLIKA hur det äldre syskonet reagerar när det nya barnet kommer. – För vissa går det bra, men det är vanligt att känna avundsjuka och svartsjuka. En del reagerar väldigt starkt och blir riktigt arga och våldsamma. Ett barn som tidigare har fått all uppmärksamhet är förstås inte så sugen att helt plötsligt dela sina föräldrar med en liten bebis som dessutom kräver väldigt mycket omvårdnad, säger Eva Ahlbom Jonasson, leg. psykolog.

MAMMA BEHÖVER AMMA ofta och det kommer folk på besök för att titta på den nya bebisen. Det gör att det äldre barnet känner sig utanför.  – Förhoppningsvis har ni redan när barnet låg i magen pratat mycket om hur det kommer att bli. Fortsätt att involvera det äldre syskonet i förberedelserna och skötseln av bebisen. Säg att ”Nu vill jag gärna att du hjälper mig”, utan att lägga för stort ansvar på barnet. Det kan vara enkla saker som att hämta något som mamma behöver. Eva tycker att man ska trycka på det positiva i att ha blivit storebror eller storasyster. Göra så det äldre syskonet känner sig speciell. – Ni kan passa på att skaffa en större säng till det större barnet och göra det mysigt i barnets sovrum. Uppmuntra denne att sova själv, så att det inte blir så trångt i föräldrarnas säng när det ska natt matas och så.

MEN PRATA INTE för mycket om att ”du som är så stor”. Den stora vill också vara liten ibland. Man kan också prata om att det är okej att bli avundsjuk. – Det går inte att undvika känslor som frustration och besvikelse hos det äldre barnet. Det är en del av livet att stöta på motstånd och inget som är farligt. Prata om att det är så här nu och att ni kommer att klara av det tillsammans. Idag är folk så rädda att göra fel och man oroar sig alldeles för mycket, framför allt för sina barns mentala hälsa. Hon ger dock rådet att avsätta tid för det äldre syskonet så att denne kan få egna stunder med båda föräldrarna. Det är också många som oroar sig över att inte kunna ge lika mycket tid till det nya barnet som det första barnet fick.

– Vi lever i ett barnfokuserat samhälle och det är klart att det första barnet får extremt mycket uppmärksamhet. Men barn har ganska måttliga behov och det nya barnet vet inget annat än den omsorg som denne får och klarar sig utmärkt med det. Slappna av istället och lita på att det du har att ge räcker till, säger Eva.

DET KAN OCKSÅ komma tankar om anknytningen till det nya barnet. – Det är lite tabu att fundera över ifall man kan älska sina barn olika mycket. Vi ser olika saker hos våra barn som väcker olika känslor, så
därför är det inte konstigt att känna olika, men kärleken räcker till gott och väl. Avslutningsvis så råder hon att inte vara rädd att ta hjälp från släkt och vänner. – Det är viktigt att ha ett bra kontaktnät för att kunna få avlastning i vardagen. Har ni inga mor- eller farföräldrar i närheten kanske ni kan få hjälp av vänner. _

Så kan du underlätta för det äldre syskonet
1. Involvera barnet i skötseln av bebisen.
2. Gör det till något betydelsefullt att ha blivit storebror/ storasyster.
3. Förbered barnet på att det kan bli jobbigt också och att det är okej att bli avundsjuk men att ni kommer att klara av det tillsammans.
4. Se till att barnet får egna stunder med båda föräldrarna.

KÄLLA: BABYBAG MAGASIN NR 1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *