Vår hjärna styr boandet

Att boa och göra i ordning hemmet inför bebisens ankomst är något instinktivt som alla däggdjur gör, även människan. Den där familjevaggan från Dalarna ska hem och allt som bebisen kan tänkas behöva ska vara på plats.
AV JENNY FORS

Många vill gärna stryka och ordna bebisens kläder så det är fint i skåp och lådor.              Foto: Getty Images

MYCKET I KROPPEN påverkas av graviditeten. Hjärnan reagerar intuitivt hos den blivande mamman som sätter igång med allehanda projekt för att göra
ordning hemmet för bebisens ankomst. – Det är instinktivt hos oss att vi vill
boa och skapa ordning och reda till den nya familjemedlemmen. Egentligen är det jättekonstigt att vi ställer ordning ett rum till bebisen, som inte kommer attvilja vara där på tre år. Men vi har ett behov av att göra i ordning och bäddasängen, ha kläder och andra saker redo, säger Louise Hallin, leg. barnmorska och leg. barnpsykolog. Hon är bland annat känd från Nyhetsmorgon i tv4 och svarar också på frågor om barn i åldrarna 0-3 år i podcasten Barnvagnspromenader och åldrarna 4-18 i podcasten Kära barn. – Mammans förberedelser brukar handla om omsorg medan mannen, som också följer med i förberedelserna, i stället känner en ökad försörjningsplikt. Det kan ta sig i uttryck att han börjar vara mer på jobbet, när han istället borde vara mer närvarande hemma, säger Louise Hallin. Vissa målar om det tilltänkta barnrummet, skurar bakom spisen, tvättar och stryker gardiner, putsar fönstren och fyller frysen med färdiglagad mat. Då kan man också ägna all tid åt barnet när denne väl har kommit. Många går också all in i babyshoppingen och skaffar det mesta som en bebis kan tänkas behöva, medan andra köper det viktigaste som behövs den första tiden. Fyrabarnsmamman Catharina Olsson- Lindh berättar att hon fick städmani innan förlossningen.
– JAG STÄDADE hela huset väldigt grundligt, alla skåp också. I linneskåpet skulle det vara perfekt vikt och struket. Även alla barnkläder strök jag och ordnade fint. Man tänkte väl att det kanske skulle bli mindre tid för städning framöver. Jag bakade också en massa och frös in för att ha något att bjuda
på när det skulle komma besök. Anna Björner, mamma till två pojkar, berättar att hon letade länge efter ett bra, doftfritt och giftfritt tvättmedel. – Det var viktigt för mig att ha så giftfria produkter och saker som möjligt till barnet.

Just tvättmedel minns jag att det tog lång tid att hitta. Jag som själv inte alls brukar stryka kläder skulle helt plötsligt stryka och vika barnets kläder som hade blivit skrynkliga efter tvätten. Jag ägde inte ens en strykbräda, utan fick åka och köpa en sådan. Många vill gärna stryka och ordna bebisens kläder så det är fint i skåp och lådor.  Många är oroliga över att barnet ska utsättas för skadliga ämnen. De allmänna råden är att välja parfymfria produkter, då
parfym kan vara allergiframkallande. Även kemikalier ska undvikas, därför bör nya kläder och sängkläder tvättas före användning.
Använd bara vattenlöslig färg om du målar om och vädra ordentligt.
Det bör helst gå ett par veckor innan ett barn sover i ett rumsom är renoverat.
När Louise Jonsson väntade sitt första barn köpte hon en hel del saker, men även sydde själv. – JAG SYDDE ett eget babynest, amningskudde och en hängvagga. Vagn var det första vi köpte, redan i vecka 20. Jag visste på en gång vilken vagn jag ville ha, en smidig Urban Jungle med tre hjul. Sedan gjorde jag i ordning en hörna med säng och skötbord. •

Att tänka på
1.  Använd bara vattenlöslig färg om du målar om och vädra ordentligt! Det bör helst går ett par veckor innan ett barn sover i ett rum som är renoverat.
2. Tvätta alla nya kläder och sängkläder före användning, då de kan innehålla kemikalier. Det bästa är förstås att välja ekologiska alternativ.
3. Bebisens hud är känslig. Det ska vara extra mjukt direkt mot kroppen och inget som skaver eller irriterar. Välj skonsamma och parfymfria produkter till bebisens hud.
4. Välj säkra och giftfria leksaker som är CE-märkta och lämplig för barnets ålder. Leksaker för barn under tre år får inte ha lösa smådelar. Kontrollera så ögon, nos och liknande på mjukisdjur sitter ordentligt fast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *