Så hittar du rätt barnvagn

Tycker du också att utbudet av barnvagnar är som en djungel? Vad är det egentligen man ska titta på när man väljer barnvagn? Carolina Nilsson på Babya ger tips.
AV JENNY FORS

DET FÖRSTA DU ska tänka på när du ska välja barnvagn är enligt Carolina Nilsson på Babya, Lekia att utgå från hur din

Vad är det egentligen man ska titta på när man väljer barnvagn?

vardag kommer att se ut. – Vad ska du använda barnvagnen till? Kommer du att gå på långa promenader eller åka mycket bil? Det enklaste är nästan att använda sig av uteslutningsmetoden, vad du inte vill ha. Finns det mycket snö eller grusvägar där du bor? Ja, då är inte vagnar med de minsta svängbara hjulen att rekommendera, utan du bör rikta in dig på lufthjul, säger Carolina, som har 22 års erfarenhet av att sälja barnvagnar. När man direkt kan stryka 4-5 vagnar är det lättare att ta sig fram i djungeln. Många vagnar har i dag svängbara hjul fram, så kallade swivel-hjul, men de börjar bli lite större nu och går ofta att låsa. – Många nya vagnar har också allt mindre liggdelar. Men du ska inte stirra dig blind på liggdelen, den används bara 6-7 månader. Sittdelen däremot kanske används upp till tre år, så det är viktigt att titta på den. Men hur ska man då prova vagnen i butiken? – Vagn är en stor utgift och det svåraste köpet till bebisen. Många kommer och klämmer och känner två-tre gånger innan de bestämmer sig. Ta ut vagnen och prova att packa in den i bilen. Det är viktigt att du orkar fälla ihop och bära vagnen. Gå också runt och känn så vagnen har lagom höjd och går bra att manövrera. Sätt en tyngd i vagnen för att få rätta känslan, säger Carolina Nilsson.
DET ÄR EN smaksak om man vill ha en stor eller liten liggkorg och hur lätt och smidig vagnen ska vara. Bor du i en stad och åker mycket buss eller tunnelbana är en smidigare och mer lättmanövrerad vagn bra.Tillbehör till vagnen är också något som det finns en uppsjö av. Vad är egentligen nödvändigt? – Regnskydd behöver du till vagnen. Åkpåse kan du avvakta lite med tills du vet om ditt barn gillar att sova ute mycket. Då kan du behöva en rejälare åkpåse som tål ur och skur. Fotsack och vindskydd till sittdelen bör du beställa på en gång så de inte tar slut i din färg, råder Carolina och fortsätter: – Insektsnät behövs på sommaren. Andra tillbehör är skötväska, täcke och kudde om man vill ha det, dyna och parasoll. Hjulskydd kan vara bra för att
skydda golvet om du vill ta in vagnen, avslutar hon.

Vad är det egentligen man ska titta på när man väljer barnvagn?

  • Kläm och känn. Prova att justera ryggstödet.Verkar suffletten skydda bra?
    Är vagnen stabil?
  • Sittdelen. Stirra dig inte blind på liggdelen. Har sittdelen fullt liggläge och går den att vända?
  • Svängbara. Hjul fram. Är lättare att manövrera. Är hjulen för små kan det bli
    problem i snö.
  • Handtaget. Provkör vagnen och känn efter om den är i rätt höjd. Bra om höjden kan justeras.
  • Går den lätt att fälla ihop? Prova att fälla ihop vagnen och se om den får plats i bilen.
  • Lufthjul? Gummihjul är mjuka och ger bra grepp. Kan vara luft- eller skumfyllda.

TIPS 

1. Utgå från dina behov och din vardag.
2. Lägg extra tid på att välja sittdel, då den används längst.
3. Var ute i tid. Det är cirka 4-6 veckors leveranstid på en vagn.
4. Vissa tillbehör kan du vänta med eller så behövs de inte.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *