Så inreder du barnrummet

Att inreda barnets rum är något som många ser fram emot. Men hur ska
man tänka när det gäller färg och inredning så allt inte behöver göras om
efter ett par år? Inredaren Emma Färlin hjälper dig att tänka hållbart.
AV JENNY FORS

Foto Getty Images

Barnet växer fort och den nyfödda bebisen behöver egentligen inte så mycket, inte ens ett eget rum. Men finns det ett tilltänkt sovrum så är det både roligt och praktiskt att barnet får ett eget rum redan från början.
– Vi har ett stort behov av att boa och göra fint, särskilt när det gäller första
barnet. Att göra i ordning rummet och sängen är ett sätt att förbereda oss inför bebisens ankomst, säger Emma Färlin som är inredare och driver det egna företaget Emma Inreder. Hon tycker att man ska satsa på lugna, mjuka färger i barnrummet. – Låt det få vara lite avskalat och nedtonat. Det ger utrymme för mer kreativitet. Välj några få färger som en bas. Där kan man utgå från någon favoritsak, matta eller tapet till exempel och plocka färgerna därifrån för att sedan addera ett par accentfärger. EMMA FÄRLIN VISAR upp en rosa box med lite vitt och ett par grå nyanser på som hon utgick från i dotterns rum.– Jag fick fram den rosa nyansen hos den lokala färghandlaren och målade rosa berg och ett slott på en av väggarna i rummet som är vitt i övrigt. En byrå målades också rosa. Sedan rummet en stor, mjuk grå matta. Hon tycker att det bara är bra om det är flera nyanser av samma färg i rummet. Textilier och andra inredningsdetaljer kompletterar basen och kan också bytas ut oftare. – Det finns så mycket fina mattor, kuddar och vimplar som ger en mysig och ombonad känsla i rummet.

En tapet kan bli en trivsam bas i rummet, Tapeten Circus Mighetto finns även i färgen Blue Grey. Foto Getty Images

En sänghimmel ger en trygg vrå både i sängen och i en myshörna. Det är bra att dela upp rummet i olika delar med olika funktioner. – Ha gärna en lugn vrå med en skön fåtölj för amning i barnets rum. Förvaring är också viktigt. Sedan är det bra med olika typer av belysning med olika styrka. En nattlampa är perfekt när man ska upp mitt i natten. Skötbord kan vara bra att ha i barnets rum, även om man kanske också väljer att ha en skötplats i badrummet. – NÄR BARNET blir lite större är det bra att möblera om med jämna mellanrum för att barnet inte ska tappa intresse för rummet. Ett bra tips är att lägga undan en låda medleksaker i några månader och ta fram när barnet har tröttnat på sina leksaker som finns framme. För att underlätta städningen och för att barnet ska kunna plocka undan själv är det bra att ha märkta lådor och var sak på sin plats. – Tänk på att lämna plats för lek. Ett långsmalt rum bör möbleras till största delen på kortsidorna för att skapa mer yta. Ge också utrymme för fantasin. Om man följer ett tema kan man plocka in saker som förstärker intrycket och kan vara med i leken, avslutar Emma Färlin.

KÄLLA BABYBOX MAGASIN NR 2, 2018

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *